Rybny filet z ryżem i warzywami

W ten sposób przyrządzona ryba jest soczysta, bardzo delikatna, pyszna. I na pewno się uda!

Sprawdź, jak smacznie przyrządzić rybę.
Sprawdź, jak smacznie przyrządzić rybę. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z dorsza
  • 2 papryki
  • 1 mały por
  • 1 cytryna
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

1. Filety opłucz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Papryki oraz por oczyść, opłucz, potnij w paseczki. Przygotuj 4 duże kawałki pergaminu. Ułóż na nich porcje ryżu, warzyw oraz ryby.

2. Wszystkie składniki posyp solą, pieprzem oraz rozmarynem. Skrop oliwą (ew. także białym winem). Zawiń w papier. Końce mocno skręć jak cukierki. Pakieciki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz ok. 20 minut. Posyp szczypiorkiem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas