Rybny filet z ryżem i warzywami
W ten sposób przyrządzona ryba jest soczysta, bardzo delikatna, pyszna. I na pewno się uda!
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z dorsza
- 2 papryki
- 1 mały por
- 1 cytryna
- 2 szkl. ugotowanego ryżu
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
1. Filety opłucz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Papryki oraz por oczyść, opłucz, potnij w paseczki. Przygotuj 4 duże kawałki pergaminu. Ułóż na nich porcje ryżu, warzyw oraz ryby.
2. Wszystkie składniki posyp solą, pieprzem oraz rozmarynem. Skrop oliwą (ew. także białym winem). Zawiń w papier. Końce mocno skręć jak cukierki. Pakieciki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz ok. 20 minut. Posyp szczypiorkiem.