Ryby bez smażenia. Jak je przygotować, żeby były zdrowe?

Jak przygotować rybę, by nie ociekała tłuszczem?
Jak przygotować rybę, by nie ociekała tłuszczem?123RF/PICSEL

Ryby bez smażenia: Dlaczego warto spróbować czegoś nowego?

"Zdrowie na widelcu": Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?Polsat CafePolsat Cafe

Dietetyczna ryba na parze

  • W garnku zagotujmy wodę.
  • Gdy zacznie wrzeć, na brzegach naczynia ustawmy sito - ważne jest, by nie stykało się ono z powierzchnią wody.
  • Na sitku układamy mięso, przykrywamy pokrywką i gotujemy na średniej mocy palnika.
  • Jak długo gotować rybę na parze? To zależy od konkretnej porcji. Jeśli mamy do czynienia z niewielkimi kawałkami filetów, zajmie to około 10-12 minut. W przypadku większych płatów - 20 minut. Ryba z całości potrzebuje 30-40 minut.

Powrót do korzeni, czyli ryba po grecku bez smażenia

Dzięki odpowiedniej obróbce ryby zachowają większość swoich zdrowotnych walorów
Dzięki odpowiedniej obróbce ryby zachowają większość swoich zdrowotnych walorów123RF/PICSEL

Ryba z piekarnika