Ryby pieczone w papierowych papilotach
Dzięki tej technice ryba zachowuje swój kształt, soczystość i wartości odżywcze. Plusem jest też to, że do przygotowania dania używa się minimalnej ilości tłuszczu.

Dorsz na pikantnie
Składniki
- 4 dzwonka dorsza
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża cytryna
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- kilka gałązek tymianku
- kolorowy pieprz
- sos sojowy
Sposób przygotowania
Odkrój kilka plasterków cytryny, z reszty wyciśnij sok. Wymieszaj go z olejem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili oraz pieprz i sos sojowy. Dorsza polej marynatą. Odstaw na ok. 30 minut do lodówki. Cebulę obierz, potnij w plastry. Kawałki ryby (każdy osobno) umieść na podwójnie złożonych kawałkach pergaminu (25 na 30 cm). Obłóż plasterkami cytryny i cebuli oraz tymiankiem. Dłuższe boki zawiń do środka, krótsze skręć i zwiąż sznureczkiem. Piecz 18-20 minut w temp. 180°C.

Mintaj z kolorową papryką
Składniki
- 4 filety z mintaja (po 20 dag)
- 2 kolorowe papryki
- 2 małe cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- sól
- grubo mielony kolorowy pieprz
- suszony majeranek i tymianek
Sposób przygotowania
Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj je do oliwy. Dosyp zioła, sól i pieprz (do smaku). Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Papryki oczyść, potnij w kosteczkę. Przygotuj 4 podwójnie złożone kawałki pergaminu (15 na 15 cm). Rozłóż na nich składniki. Przygotuj kolejne 4 kawałki papieru (35 na 28 cm). Ułóż na nich papiery z rybą, papryką i cytryną. Polej oliwą z ziołami i winem. Dłuższe brzegi papieru zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie, krótsze zawiń pod spód. Piecz 15 minut w 200°C. Podawaj z ziemniakami.