Ryby z szampańską kapustą
Z kuchni francuskiej.
- 4 szalotki,
- 850 ml kiszonej kapusty,
- 1-2 goździki,
- 5 owoców jałowca,
- listek laurowy,
- 0,5 l. szampana,
- 150 g 150 g Creme fraiche,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 marchewka,
- 300 g łososia,
- 300 g żabnicy,
- 4 filety z soli,
- 100 ml wina Noilly Prat,
- 400 ml bulionu rybnego,
- pół pęczka estragonu
Marchewkę pokroić w paseczki, 2 szalotki w kosteczkę. Filety rybne doprawić solą i pieprzem. Filety z łososia i żabnicy pokroić na 4 kawałki. Filety z soli zrolować i spiąć wykałaczkami. Szalotki zeszklić na 20 g masła, wlać 1/8 l. szampana, Noilly Prat i bulion rybny. Zagotować i gotować aż połowa odparuje. Włożyć filety rybne, dodać marchewkę i trzymać na małym ogniu pod przykryciem przez 6 minut. Część sosu (ok. 0,25 l.) zmiksować wraz z szalotkami, a następnie podgrzać i stopniowo dodawać zamrożone masło. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę i filety nakładać na talerze. Polewać sosem i posypywać listkami estragonu.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 3400 kJ/812 kcal