Reklama

Reklama

Ryby z szampańską kapustą

Z kuchni francuskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 100 g masła,

Reklama

- 4 szalotki,

- 850 ml kiszonej kapusty,

- 1-2 goździki,

- 5 owoców jałowca,

- listek laurowy,

- 0,5 l. szampana,

- 150 g 150 g Creme fraiche,

- sól, pieprz, cukier,

- 1 marchewka,

- 300 g łososia,

- 300 g żabnicy,

- 4 filety z soli,

- 100 ml wina Noilly Prat,

- 400 ml bulionu rybnego,

- pół pęczka estragonu

Przygotowanie:

60 g masła pokroić w kostkę i włożyć do zamrażalnika. 2 szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 20 g masła. Dodać kapustę kiszoną, goździki, owoce jałowca i listek laurowy. Poddusić a następnie wlać 3/8 l szampana. Dusić jeszcze 10-15 minut. Dodać Creme fraiche i dusić jeszcze 5-10 minut do uzyskania zawiesistej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Marchewkę pokroić w paseczki, 2 szalotki w kosteczkę. Filety rybne doprawić solą i pieprzem. Filety z łososia i żabnicy pokroić na 4 kawałki. Filety z soli zrolować i spiąć wykałaczkami. Szalotki zeszklić na 20 g masła, wlać 1/8 l. szampana, Noilly Prat i bulion rybny. Zagotować i gotować aż połowa odparuje. Włożyć filety rybne, dodać marchewkę i trzymać na małym ogniu pod przykryciem przez 6 minut. Część sosu (ok. 0,25 l.) zmiksować wraz z szalotkami, a następnie podgrzać i stopniowo dodawać zamrożone masło. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę i filety nakładać na talerze. Polewać sosem i posypywać listkami estragonu.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 3400 kJ/812 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ryby | kapusta | szampan | kuchnia francuska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje