Ryż na słodko? Jak szybko wyczarować pyszny obiad?
Co wiemy o ryżu? Całkiem sporo, biorąc pod uwagę, że najczęściej króluje w daniach azjatyckich. Jednak i nasze rodzime dania bez białych ziarenek się nie obejdą: wystarczy wspomnieć o gołąbkach albo o naszej pomidorowej. Ryż można zaliczyć również do pełnoprawnej alternatywy dla ziemniaków, kiedy smaczne bulwy mogą nam się znudzić. Oczywiście, zboże to daje również nieograniczone możliwości, na przykład zrobienia obiadu na słodko. Taka propozycja najlepiej się sprawdzi w wypadku, kiedy w naszym domu najczęściej narzekają niejadki.
Ryż z jabłkami: Po prostu klasyka
Jeśli mamy ochotę na ryż na słodko, to propozycja z duszonymi jabłkami, jest obowiązkowa. A przygotowanie pysznego dania to kwestia kilku chwil, a przy okazji nie trzeba mieć do tego szczególnych umiejętności. Co potrzeba, aby przygotować klasyczny ryż z jabłkami?
Dwa woreczki ryżu
Trzy jabłka
Łyżka masła (opcjonalnie)
Śmietana lub jogurt naturalny
Cynamon
Cukier lub miód
Jak zrobić ryż z jabłkami? W garnku zagotować ryż według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Do garnka z dużym dnem wrzucić owoce odrobinę wody lub masła i podgrzać na małym ogniu. Jeśli jabłka nie puszczają dużo soku, wystarczy dodać odrobinę wody i gotować przez kilka minut, aż całość będzie miękka. Kiedy całość troszkę przestygnie, mus owocowy można dosłodzić cukrem lub miodem (w niewielkiej ilości). Na koniec odcedzić ryż, wyłożyć porcje na talerze lub miski, dodać jabłka, udekorować kleksem ze śmietany lub jogurtem i posypać odrobiną cynamonu.
Przed takim ryżem na słodko nawet najbardziej wybredne podniebienia będą się zachwycać!
Ryż na mleku: Wcale nie musi być nudny!
Ryż na mleku czasami kojarzy się z dietetycznym daniem, które nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli będziemy traktować go jako bazę i dołączymy do niego kilka dodatków, to może wyjść nam ciekawy ryż na słodko w formie pysznego deseru! Co potrzebujemy, aby zrobić ryż na mleku? Tak naprawdę niewiele:
szklankę ryżu,
trzy szklanki mleka.
Przepis na ten rarytas jest banalny. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko, a następnie wsypujemy ryż. Nastawiamy palnik na średnią moc, a kiedy zawartość garnka zacznie się gotować, wystarczy zmniejszyć ogień tak, aby jedynie bulgotała. W czym tkwi sekret idealnego ryżu na mleku? Trzeba go często mieszać tak, aby się nie przypalił. Jak długo gotować naszą potrawę? Przeważnie wystarczy kwadrans, aby ryż był miękki i wchłonął cały płyn. Jeśli wolimy kleik, wystarczy dolać trochę gorącego mleka i gotować jeszcze przez kilka minut i tyle!
Jak zatem zmodyfikować danie, by wyszedł ryż na słodko? Wystarczy sięgnąć po ulubiony dżem, ale lepiej sprawdzą się świeże, sezonowe warzywa, które dają solidny zastrzyk witamin!
Ryż na słodko: Deser jak ze sklepu!
Chyba nie ma nikogo, kto nie lubi słodyczy! A co, jeśli nie za bardzo możemy po nie sięgać na co dzień, a mamy pokusę na coś niezdrowego? Z pomocą może przyjść... ryż gotowany z napojem kokosowym! Wystarczy posiłkować się przepisem takim, jak w przypadku ryżu na mleku, ale z pewną modyfikacją.
Potrzebujemy:
szklankę ryżu
szklankę mleka lub wody
dwie szklanki napoju roślinnego.
Przygotowanie ryżu na słodko w ten sposób jest takie, jak w przypadku ryżu na mleku. Ziarenka należy połączyć z płynami i gotować do pożądanej konsystencji. Ale jak zrobić tak, żeby wyszedł nam wyborny deser? Kiedy ryż będzie gotowy, wystarczy do niego dodać wiórki kokosowe, kakao, odrobinę cukru do smaku oraz gorzką czekoladę. Taka domowa wersja słodyczy broni się sama i nie trzeba jej specjalnie rekomendować. Smacznego!
Zobacz także:
Dzień Ciasta Marchewkowego 2022: Jak zrobić ciasto marchewkowe bez pieczenia?
Jak zrobić pizzę keto? Prosty przepis na spodzie serowym
Herbata ze skórek jabłek na bezsenność, wzmocnienie i stres