Ryż po meksykańsku z kurczakiem
Szybki obiad.
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka,
- 500 g marchewki,
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
- papryczka chili,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 250 ryżu
- 500 g opakowanie pomidorów w kawałkach
- 1 l bulionu
- pęczek pietruszki
- 300 g mrożonego groszku
- 150 g czarnych oliwek w plasterkach
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Podudzia natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec w 200 st. C przez 45 minut
Marchewkę i chili pokroić w plastry, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, po3 minutach dodać marchewkę. Dodać ryż i przecier pomidorowy. Wlać pomidory i bulion gotować 25 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek i oliwki, doprawić pieprzem cayenne. Dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z podudziami z kurczaka.