Ryż z czterech stron świata

Tradycyjna hiszpańska paella
Tradycyjna hiszpańska paella123RF/PICSEL

Hiszpańska paella

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona)
  • 15 dag pieczarek
  • 3-4 dymki
  • 3 łyżki oliwy
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • ok. 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól, czarny pieprz, oregano

Przygotowanie:

Tajska potrawka

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 30 dag polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 40 dag brokułów
  • 2 marchewki
  • 10 dag czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • 2 łyżki zrumienionych nerkowców

Przygotowanie:

Orientalny kociołek z indykiem

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 50 dag pomidorów
  • 80 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 3 łyżki oleju, 3 łyżki łagodnego curry
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1 mango
  • sól, pieprz, kilka gałązek kolendry

Przygotowanie:

Skandynawskie placki z łososiem

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 5 dag twardego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 dymki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • 350 ml gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę soku z cytryny
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymINTERIA.TVInteria.tv
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?