Reklama

Reklama

Ryż z czterech stron świata

Smakowite i sycące dania nie tylko dla amatorów kulinarnych podróży!

Hiszpańska paella

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej (może być też mrożona)
  • 15 dag pieczarek
  • 3-4 dymki
  • 3 łyżki oliwy
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • ok. 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól, czarny pieprz, oregano

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Strączki fasolki potnij na kawałeczki. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój na połówki. Dymki oczyść, cebulki potnij na cząstki, a szczypiorek na ukośne kawałeczki.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa (bez szczypiorku) oraz ryż i mrożony groszek. Oprósz kurkumą. Krótko zasmaż. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 12 minut. 3Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem z dymek. Gotowe danie udekoruj oregano.

Tajska potrawka

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 30 dag polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 40 dag brokułów
  • 2 marchewki
  • 10 dag czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • 2 łyżki zrumienionych nerkowców

Przygotowanie:

1. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Mięso polej sosem sojowym, miodem oraz olejem sezamowym. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Soczewicę opłucz na sitku i osącz.

2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj. Brokuły gotuj 3 minuty w posolonym wrzątku, odcedź, osącz.

3. Zamarynowane mięso smaż przez 2 minuty na rozgrzanym oleju słonecznikowym. Dołóż soczewicę oraz cebulę. Smaż dalej 6 minut. Następnie dodaj ryż, brokuły oraz marchewkę. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 4 -5 minut. Przed podaniem potrawkę posyp nerkowcami.

Orientalny kociołek z indykiem

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 50 dag pomidorów
  • 80 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 3 łyżki oleju, 3 łyżki łagodnego curry
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1 mango
  • sól, pieprz, kilka gałązek kolendry

Przygotowanie:

1. Czosnek oraz cebule obierz, pokrój w plasterki. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i posiekaj. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Mięso opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, smaż je 5-7 minut, wyjmij. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebule, czosnek i chili. Smaż 5 minut, oprósz curry. Ponownie dołóż mięso. Wsyp ryż. Zalej całość bulionem i duś ok. 40 minut, aż ziarenka ryżu i mięso będą miękkie. Pod koniec duszenia dodaj pomidory. Całość przypraw solą i pieprzem.

2. Mango rozetnij, wyjmij pestkę, miąższ obierz i pokrój w kosteczkę. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, mieszając. Przed podaniem ryż z mięsem posyp kosteczkami mango oraz płatkami migdałowymi. Danie udekoruj listkami kolendry.

Skandynawskie placki z łososiem

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 5 dag twardego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 dymki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • 350 ml gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę soku z cytryny
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż, mieszając, smaż kilka minut, aż stanie się szklisty. Następnie dolej bulion i gotuj ryż pod przykryciem do miękkości.

2. Dymki oczyść, posiekaj, trochę szczypiorku odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z ryżem, zdejmij z ognia i dobrze wystudź. Żółty ser grubo zetrzyj. Do zimnej masy ryżowej dodaj jajka, mąkę i starty ser. Masę przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Łyżka nałóż porcje ciasta ryżowego. Uformuj owalne placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Osącz na papierowm ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Jogurt połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny. Sos posól do smaku. Placki ryżowe podawaj z wędzonym łososiem oraz sosem jogurtowym. Posyp odłożonym szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje