Ryż z grzybami
Smaczny i nie tuczy!
Skladniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- duża cebula
- masło
- 50 dag mieszanych grzybów (lub pieczarek)
- 20 dag ryżu do risotto
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- łyżka startego parmezanu
Przygotowanie:
1 W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij połowę pokrojonej cebuli. Wsyp ryż i mieszając, smaż chwilę. Wlej szklankę gorącego bulionu. Nakryj naczynie i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Znów dolej bulionu i gotuj, aż ziarna będą miękkie.
2 Grzyby oczyść, pokrój i opłucz. Na drugiej patelni rozgrzej masło, włóż resztę cebuli i zeszklij. Włóż grzyby i smaż około 20 minut. Przypraw solą, pieprzem. Ryż wymieszaj z grzybami. Posyp parmezanem i posiekaną natką.