Ryż z jarzynami w czterech kolorach

Dania z ryżu mają trzy największe zalety: są zdrowe, szybko się je robi i smakują wyśmienicie. Tym razem prezentujemy przepis na ryż w czterech kolorach.

Oto jedna z czterech części kolorowego ryżu.
Oto jedna z czterech części kolorowego ryżu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • słoiczek szparagów
  • 2 woreczki ryżu
  • ½ szklanki ugotowanej zielonej fasoli lub brokułów
  • koperek
  • marchew
  • przecier pomidorowy
  • pomidor
  • cebula
  • żółta papryka
  • curry
  • czosnek (drobno posiekany)
  • marynowane pieczarki
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Marchew ugotować, drobno pokroić. 1/2 cebuli i pomidora usmażyć na oliwie. Na drugiej patelni  usmażyć ½ cebuli, pokrojoną paprykę i curry. Ryż ugotować na sypko, dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Podzielić na 4 części.

Jedną pomieszać z pomidorem, cebulą i marchewką,, można dodać przecier pomidorowy lub ketchup. Drugą wymieszać z drobno posiekanymi szparagami, do tej części dodajemy drobno posiekany czosnek.

Trzecią porcje ryżu łączymy z drobno posiekaną zieloną fasolką szparagową lub brokułami i posiekanym zielonym koperkiem. Czwartą - z cebulą, papryką i curry, do tej części również dodajemy odrobinę siekanego czosnku.

Każdą z części doprawiamy do smaku. Na liść sałaty nakładamy dużą łyżkę każdej części kolorowego ryżu, można udekorować całość marynowanymi pieczarkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas