Ryż z jarzynami w czterech kolorach

Dania z ryżu mają trzy największe zalety: są zdrowe, szybko się je robi i smakują wyśmienicie. Tym razem prezentujemy przepis na ryż w czterech kolorach.

Oto jedna z czterech części kolorowego ryżu.
Oto jedna z czterech części kolorowego ryżu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • słoiczek szparagów
  • 2 woreczki ryżu
  • ½ szklanki ugotowanej zielonej fasoli lub brokułów
  • koperek
  • marchew
  • przecier pomidorowy
  • pomidor
  • cebula
  • żółta papryka
  • curry
  • czosnek (drobno posiekany)
  • marynowane pieczarki
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Marchew ugotować, drobno pokroić. 1/2 cebuli i pomidora usmażyć na oliwie. Na drugiej patelni  usmażyć ½ cebuli, pokrojoną paprykę i curry. Ryż ugotować na sypko, dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Podzielić na 4 części.

Jedną pomieszać z pomidorem, cebulą i marchewką,, można dodać przecier pomidorowy lub ketchup. Drugą wymieszać z drobno posiekanymi szparagami, do tej części dodajemy drobno posiekany czosnek.

Trzecią porcje ryżu łączymy z drobno posiekaną zieloną fasolką szparagową lub brokułami i posiekanym zielonym koperkiem. Czwartą - z cebulą, papryką i curry, do tej części również dodajemy odrobinę siekanego czosnku.

Każdą z części doprawiamy do smaku. Na liść sałaty nakładamy dużą łyżkę każdej części kolorowego ryżu, można udekorować całość marynowanymi pieczarkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas