Ryż z jarzynami w czterech kolorach
Dania z ryżu mają trzy największe zalety: są zdrowe, szybko się je robi i smakują wyśmienicie. Tym razem prezentujemy przepis na ryż w czterech kolorach.
Składniki:
- słoiczek szparagów
- 2 woreczki ryżu
- ½ szklanki ugotowanej zielonej fasoli lub brokułów
- koperek
- marchew
- przecier pomidorowy
- pomidor
- cebula
- żółta papryka
- curry
- czosnek (drobno posiekany)
- marynowane pieczarki
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Marchew ugotować, drobno pokroić. 1/2 cebuli i pomidora usmażyć na oliwie. Na drugiej patelni usmażyć ½ cebuli, pokrojoną paprykę i curry. Ryż ugotować na sypko, dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Podzielić na 4 części.
Jedną pomieszać z pomidorem, cebulą i marchewką,, można dodać przecier pomidorowy lub ketchup. Drugą wymieszać z drobno posiekanymi szparagami, do tej części dodajemy drobno posiekany czosnek.
Trzecią porcje ryżu łączymy z drobno posiekaną zieloną fasolką szparagową lub brokułami i posiekanym zielonym koperkiem. Czwartą - z cebulą, papryką i curry, do tej części również dodajemy odrobinę siekanego czosnku.
Każdą z części doprawiamy do smaku. Na liść sałaty nakładamy dużą łyżkę każdej części kolorowego ryżu, można udekorować całość marynowanymi pieczarkami.