Ryż z owocami
Letni samograj - tego dania nie zepsujesz.
Składniki:
- 25 dag okrągłego ryżu
- 500 ml mleka
- 100 ml kremówki 30 proc.
- 18 dag brązowego cukru
- 10 dag mąki kukurydzianej
- miąższ z połowy laski wanilii
- 40 dag owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody)
Przygotowanie:
1. Ryż (o okrągłych ziarnach) przepłucz dokładnie na sicie, przełóż do rondla. Zalej 300 ml wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut.
2. Po tym czasie do rondla, w którym gotuje się ryż, wlej mleko. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 20 min, aż ryż całkowicie się rozgotuje.
3. W osobnym garnku wymieszaj kremówkę z 10 dag cukru, mąką kukurydzianą oraz roztartym miąższem z wanilii. Gotuj ok. 3 minuty. Następnie wlej tę mieszankę do miękkiego ryżu. Wymieszaj i razem doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut pod przykryciem.
4. Owoce oczyść, w razie potrzeby odszypułkuj. Wsyp do rondla razem z resztą cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną. Rondel zdejmij z ognia. Ciepłym sosem polej przygotowany ryż. Podawaj od razu. Danie możesz też odgrzać w piekarniku.