Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
Puszysty i słodki pudding ryżowy to doskonała propozycja na lekki i szybki w przygotowaniu deser.

Składniki
- 200 g ryżu białego (np. marki Britta)
- 600 ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 4 - 6 łyżek ksylitolu lub cukru
- sól
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie śmietany 30%
- drobne owoce
- świeża mięta
Sposób przygotowania
1. Ryż przepłukać na drobnym sicie pod bieżącą wodą i ugotować w mleku z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli. Podczas gotowania mieszać co jakiś czas.
2. Kiedy ryż będzie miękki, dodać pokruszona czekoladę dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia
3. W międzyczasie ubić śmietanę z odrobiną cukru i przygotować naczynia.
4. Pudding podawać ze śmietaną i owocami.