Sajgonki
Dla miłośników kuchni wietnamskiej, mamy szybki przepis na pyszne sajgonki.
Składniki:
- 40 dag miel. mięsa mieszanego,
- puszka pomidorów,
- 16 papierów ryżowych,
- cebula,
- 5 z. czosnku,
- chili,
- olej,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 szalotki,
- oregano,
- ew. bułka tarta
Sposób przygotowania:
Ponownie dopraw. Mięso włóż do miski. Dodaj posiekane szalotki i resztę czosnku. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj 1/2 posiekanego oregano, w razie potrzeby zagęść bułką tartą. Wilgotną dłonią utocz z mięsa wałeczki. Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie i osącz. Owiń mięsne wałeczki. Gotuj na parze ok. 15 min. Podaj z sosem, ozdobione oregano.