Sajgonki

Dla miłośników kuchni wietnamskiej, mamy szybki przepis na pyszne sajgonki.

Składniki:


  • 40 dag miel. mięsa mieszanego,
  • puszka pomidorów,
  • 16 papierów ryżowych,
  • cebula,
  • 5 z. czosnku,
  • chili,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 szalotki,
  • oregano,
  • ew. bułka tarta

Reklama

Sposób przygotowania:

Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz i posiekaj. Chili oczyść, posiekaj. Na patelni na oleju zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż minutę. Dołóż pomidory z zalewą, oprósz solą i pieprzem. Dodaj chili i ocet, duś 15 min.

Ponownie dopraw. Mięso włóż do miski. Dodaj posiekane szalotki i resztę czosnku. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj 1/2 posiekanego oregano, w razie potrzeby zagęść bułką tartą. Wilgotną dłonią utocz z mięsa wałeczki. Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie i osącz. Owiń mięsne wałeczki. Gotuj na parze ok. 15 min. Podaj z sosem, ozdobione oregano.

Dowiedz się więcej na temat: sajgonki | cebula | szybki przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje