Reklama

Reklama

Sajgonki na różne sposoby

Ten azjatycki przysmak łatwo przyrządzisz w domu. I wcale nie potrzebujesz do tego wielu orientalnych składników.

Drobiowe z jajkami

Składniki

  • 18 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 cykorie
  • 1 por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży filet z kurczaka (upieczony albo ugotowany),
  • 2 garści mieszanki kiełków
  • sos sojowy
  • biały pieprz
  • chili w proszku
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Kiełki opłucz na sitku i dobrze osącz. Jajka posiekaj. Mięso potnij na kawałeczki. Cykorie i por opłucz, pokrój w słupki. Pokrojone warzywa, jajka, mięso i kiełki wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz chili. 

2. Każdy arkusz papieru ryżowego posmaruj wodą. Nałóż porcję farszu. Zawiń boki do środka i zwiń. 

3. W głębokim garnku rozgrzej olej. Porcjami włóż sajgonki. Smaż je chwilę, aż staną się rumiane (razem ok. 10 min). 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje