Sajgonki na różne sposoby
Ten azjatycki przysmak łatwo przyrządzisz w domu. I wcale nie potrzebujesz do tego wielu orientalnych składników.

Drobiowe z jajkami
Składniki
- 18 arkuszy papieru ryżowego
- 2 cykorie
- 1 por
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży filet z kurczaka (upieczony albo ugotowany),
- 2 garści mieszanki kiełków
- sos sojowy
- biały pieprz
- chili w proszku
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
1. Kiełki opłucz na sitku i dobrze osącz. Jajka posiekaj. Mięso potnij na kawałeczki. Cykorie i por opłucz, pokrój w słupki. Pokrojone warzywa, jajka, mięso i kiełki wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz chili. 2. Każdy arkusz papieru ryżowego posmaruj wodą. Nałóż porcję farszu. Zawiń boki do środka i zwiń. 3. W głębokim garnku rozgrzej olej. Porcjami włóż sajgonki. Smaż je chwilę, aż staną się rumiane (razem ok. 10 min).

Z karkówką i kapustą
Składniki
- 18 arkuszy papieru ryżowego
- 40 dag mielonej karkówki
- 5 suszonych borowików
- 6-7 pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- sos sojowy
- pieprz ziołowy
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
1. Borowiki mocz 3 godz., a potem gotuj je 35 minut w świeżej wodzie. Odcedź, pokrój w paseczki. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Kapustę oczyść, umyj, pokrój w paseczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso. Smaż chwilę. Dołóż pieczarki i borowiki. Dołóż marchewkę. Duś ok. 25 minut. Pod koniec dodaj kapustę. Zdejmij z ognia. Przypraw sosem sojowym i pieprzem. Wymieszaj z żółtkami. 2. Arkusze papieru ryżowego zwilż wodą. Nałóż na nie farsz. Zwiń, zakładając boki do środka. Smaż w głębokim tłuszczu na rumiano.