Reklama

Reklama

Sajgonki na różne sposoby

Ten azjatycki przysmak łatwo przyrządzisz w domu. I wcale nie potrzebujesz do tego wielu orientalnych składników.

Drobiowe z jajkami

Składniki

  • 18 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 cykorie
  • 1 por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży filet z kurczaka (upieczony albo ugotowany),
  • 2 garści mieszanki kiełków
  • sos sojowy
  • biały pieprz
  • chili w proszku
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Kiełki opłucz na sitku i dobrze osącz. Jajka posiekaj. Mięso potnij na kawałeczki. Cykorie i por opłucz, pokrój w słupki. Pokrojone warzywa, jajka, mięso i kiełki wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz chili. 

2. Każdy arkusz papieru ryżowego posmaruj wodą. Nałóż porcję farszu. Zawiń boki do środka i zwiń. 

3. W głębokim garnku rozgrzej olej. Porcjami włóż sajgonki. Smaż je chwilę, aż staną się rumiane (razem ok. 10 min). 

Z karkówką i kapustą

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 18 arkuszy papieru ryżowego
  • 40 dag mielonej karkówki
  • 5 suszonych borowików
  • 6-7 pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • sos sojowy
  • pieprz ziołowy
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Borowiki mocz 3 godz., a potem gotuj je 35 minut w świeżej wodzie. Odcedź, pokrój w paseczki. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Kapustę oczyść, umyj, pokrój w paseczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso. Smaż chwilę. Dołóż pieczarki i borowiki. Dołóż marchewkę. Duś ok. 25 minut. Pod koniec dodaj kapustę. Zdejmij z ognia. Przypraw sosem sojowym i pieprzem. Wymieszaj z żółtkami. 

2. Arkusze papieru ryżowego zwilż wodą. Nałóż na nie farsz. Zwiń, zakładając boki do środka. Smaż w głębokim tłuszczu na rumiano.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje