Składniki na 6 sztuk; - 200 g krewetek, - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżka wytrawnej Sherry, - 1,5 łyżki oleju sezamowego, - pół łyżeczki cukru, - 1 marchewka, - 150 g cukinii, - zielona cebulka, - 1 szalotka, - 1 ząbek czosnku, - kawałek imbiru (ok 2 cm), - 1-2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 1 pomarańcza, - 1/8 l. bulionu z kurczaka, - 2 łyżki sosu Hoisin, - pieprz cayenne, - 12 blatów papieru ryżowego, - sałata, - pęczek bazylii azjatyckiej, - pęczek azjatyckiej mięty, - pół pęczka kolendry Przygotowanie: Krewetki pokroić na kawałki. Zmieszać 2 łyżki sosu sojowego, Sherry, łyżkę oleju sezamowego i odrobinę cukru. Krewetki zalać marynatą i odstawić. Marchewkę i cukinię pokroić w juliannę. Zieloną cebulkę posiekać. Szalotkę, czosnek i imbir obrać, czosnek przecisnąć przez praskę, resztę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Krewetki osączyć na sicie (marynatę zebrać). Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć krewetki. Dodać cukinię, marchewkę, czosnek, szalotkę oraz imbir i smażyć ciągle mieszając. Na koniec dodać zieloną cebulkę i marynatę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Z pomarańczy ściąć drobne paseczki (wiórki) skórki. Z połowy owocu wycisnąć sok. Sok z połowy pomarańczy, bulion z kurczaka, sos Hoisin, pozostały sos sojowy i olej sezamowy zagotować. Dodać wiórki ze skórki pomarańczowej, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Blaty z papieru ryżowego ułożyć na wilgotnej ściereczce, skropić wodą, przykryć wilgotną ściereczka i zostawić na 10-15 minut aby zmiękły. Sałatę umyć, 6 dużych ładnych liści odłożyć. Połowę ziół posiekać. Układać na sobie po dwa blaty papieru ryżowego i po listku salaty. Nałożyć nieco nadzienia, dodać ziół i rolować sajgonki. Do momentu podania sajgonki przechowywać nakryte wilgotna ściereczką. Nakładać na talerze z pozostałą sałatą i ziołami. Do tego podawać przygotowany wcześniej sos. Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal