Sałatka à la grecka
Jeśli lubicie grecką kuchnię, ta sałatka z pewnością przypadnie wam do gustu!

Składniki
- 2 szklanki suchego makaronu (świderki lub kokardki)
- kilka młodych szparagów
- 1 opakowanie sera feta (może być również wersja ziołowa)
- kilka pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
- pół słoiczka czarnych oliwek
- bez pestek
- pół pęczka natki pietruszki
- dressing
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- po 1/2 łyżeczki bazylii i pieprzu
- 2 ząbki czosnku
4 osób
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku Pod koniec wlej 2 łyżki oleju. Następnie odcedź, przelej wodą. 2. Jeśli szparagi są większe, ugotuj je krótko w osolonej wodzie. Pomidorki i oliwki przekrój na połówki. Fetę pokrój w kostkę. Połącz z makaronem. Składniki na dressing wymieszaj. Polej nimi sałatkę. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.