Reklama

Reklama

Sałatka arabska z brokułami

Przygotujesz ją w 15 minut!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 duży brokuł
  • po 5–6 gałązek koperku, szczypiorku oraz natki
  • 4 gałązki mięty
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną opłucz, przelej na sitku kilka razy wrzątkiem i dobrze osącz. Potem gotuj przez 15 minut w posolonym wrzątku. Zdejmij z ognia. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Zagotuj posoloną wodę. Włóż do niej różyczki brokuła. Gotuj 8 minut. Przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pomidory, zioła i paprykę umyj, osusz. Zioła posiekaj. Paprykę i pomidory oczyść z pestek, warzywa potnij w kosteczkę. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej przygotowane wcześniej warzywa oraz zioła. Ca- łość skrop sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Przemieszaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje