Sałatka arabska z brokułami
Przygotujesz ją w 15 minut!

Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 średnie pomidory
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 duży brokuł
- po 5–6 gałązek koperku, szczypiorku oraz natki
- 4 gałązki mięty
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 2–3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną opłucz, przelej na sitku kilka razy wrzątkiem i dobrze osącz. Potem gotuj przez 15 minut w posolonym wrzątku. Zdejmij z ognia. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Zagotuj posoloną wodę. Włóż do niej różyczki brokuła. Gotuj 8 minut. Przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pomidory, zioła i paprykę umyj, osusz. Zioła posiekaj. Paprykę i pomidory oczyść z pestek, warzywa potnij w kosteczkę. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej przygotowane wcześniej warzywa oraz zioła. Ca- łość skrop sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Przemieszaj.