Sałatka azjatycka z minikolbami kukurydzy

Sałatka azjatycka
Sałatka azjatycka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W rondlu o grubym dnie zagotuj 4 szkl. lekko osolonej wody  z 1 łyżką oleju. Na wrzątek wsyp ryż, przemieszaj, a następnie zmniejsz płomień na minimum i gotuj pod przykryciem (nie mieszaj!), aż ryż wchłonie cały płyn. Wstaw na ok. 15 min do lekko ciepłego piekarnika (lub garnek owiń kocem i odstaw), aby ryż doszedł. 

2. Kolby kukurydzy osącz z zalewy i przepłucz zimną wodą. Pozostaw na sicie, aby ociekły. Możesz też ewentualnie pokroić  je na mniejsze kawałki. 

3. Kapustę pekińską oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchew oczyść, pokrój w ukośne paski. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć marchew i gotuj ok. 3 min. Osącz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchew  i smaż kilka min. Ostudź.    

4. Kolendrę opłucz osusz, oderwij listki od gałązek. Sos chili połącz z pozostałym olejem i sokiem  z cytryny. Przestudzony ryż wymieszaj z przygotowanymi warzywami i połową sosu. Posyp listkami kolendry  i polej resztą sosu.

4 sposoby na sos do sałatkiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas