Sałatka buraczana
Lekkie i pożywne danie

Składniki
- 1 kg czerwonych buraków,
- 1 duży owoc granatu
- 1/3 szkl. jogurtu
- sok z 1 limonki
- 2–3 gałązki oregano
- 20 dag owczego sera
- sól,
- pieprz,
- ew. listki młodego szpinaku albo bazylii do dekoracji
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz, gotuj do miękkości przez godzinę albo upiecz je w piekarniku (ok. 90 minut w 180 st.). Potem buraczki przestudź, polewając zimną wodą. Obierz je i pokrój w kosteczkę. Granat rozetnij, widelcem wybierz miąższ. Wymieszaj go z burakami. Posól do smaku. 2. Sok z limonki utrzyj z solą oraz pieprzem. Wymieszaj z jogurtem. Ew. jeszcze raz sos przypraw do smaku. Polej nim sałatkę. Lekko przemieszaj. Posyp ją pokruszonym serem oraz listkami oregano i ew. listkami szpinaku albo bazylii