Reklama

Reklama

Sałatka buraczana

Lekkie i pożywne danie

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 1 duży owoc granatu
  • 1/3 szkl. jogurtu
  • sok z 1 limonki
  • 2–3 gałązki oregano
  • 20 dag owczego sera
  • sól,
  • pieprz,
  • ew. listki młodego szpinaku albo bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz, gotuj do miękkości przez godzinę albo upiecz je w piekarniku (ok. 90 minut w 180 st.). Potem buraczki przestudź, polewając zimną wodą. Obierz je i pokrój w kosteczkę. Granat rozetnij, widelcem wybierz miąższ. Wymieszaj go z burakami. Posól do smaku. 

2. Sok z limonki utrzyj z solą oraz pieprzem. Wymieszaj z jogurtem. Ew. jeszcze raz sos przypraw do smaku. Polej nim sałatkę. Lekko przemieszaj. Posyp ją pokruszonym serem oraz listkami oregano i ew. listkami szpinaku albo bazylii

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje