Sałatka buraczkowa

Taki posiłek zapewnia zdrowie i witalność!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 3-4 średnie buraczki ćwikłowe
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 mała cebulka (np. szalotka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • trochę oleju do posmarowania buraków
1 godz. 30 min
4 porcje

Sposób przygotowania

Buraczki dokładnie wyszoruj. Wytrzyj do sucha, posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową.Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C. Piecz do miękkości przez ok. 90 minut. Upieczone buraczki wyjmij, przestudź,polewając zimną wodą. Potem obierz z łupinek i odłóż do całkowitego wystudzenia.Cebulkę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj.Składniki wymieszaj z sokiem cytrynowym i oliwą. Buraczki zetrzyj na tarce o dużych otworach. Przypraw je solą i pieprzem, wymieszaj z sosem cytrynowym.Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, drobno posiekaj. 2/3 wymieszaj z buraczkami, pozostałymi posyp gotową sałatkę. Ew. udekoruj zieleniną.

Sałatka z burakamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?