Sałatka buraczkowa
Taki posiłek zapewnia zdrowie i witalność!

Składniki
- 3-4 średnie buraczki ćwikłowe
- 10 dag orzechów włoskich
- 1 mała cebulka (np. szalotka)
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
- trochę oleju do posmarowania buraków
1 godz. 30 min
4 porcje
Sposób przygotowania
Buraczki dokładnie wyszoruj. Wytrzyj do sucha, posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową.Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C. Piecz do miękkości przez ok. 90 minut. Upieczone buraczki wyjmij, przestudź,polewając zimną wodą. Potem obierz z łupinek i odłóż do całkowitego wystudzenia.Cebulkę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj.Składniki wymieszaj z sokiem cytrynowym i oliwą. Buraczki zetrzyj na tarce o dużych otworach. Przypraw je solą i pieprzem, wymieszaj z sosem cytrynowym.Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, drobno posiekaj. 2/3 wymieszaj z buraczkami, pozostałymi posyp gotową sałatkę. Ew. udekoruj zieleniną.