Sałatka burakowo-ananasowa
Pyszne śniadanie.

Składniki:
- puszka ananasów w plastrach
- 200 g buraków gotowanych
- 2 filety z sardeli
- 100 g selera naciowego
- sól
- 4 łyżki octu jabłkowego
- pieprz, pół łyżeczki cukru
- łyżka płatków owsianych
- zielona cebulka
- 60 g masła
- 2 bułki dyniowe
- czerwony pieprz i listki selera do dekoracji
Przygotowanie:
Plastry ananasa i buraki pokroić w kostkę. Sardele drobno pokroić. Selera pokroić i blanszować w osolonym wrzątku 2 minuty. 6 łyżek soku ananasowego wymieszać z octem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane składniki, sos i płatki owsiane wymieszać, odstawić. Zieloną cebulkę pokroić i wymieszać z masłem. Bułeczki dyniowe pokroić, posmarować masłem cebulowym i podawać z sałatką.