Reklama

Reklama

Sałatka caprese

Dla miłośników włoskiej kuchni!

Składniki

  • 2 kulki mozzarelli di bufala (z mleka bawolego)
  • 300 g dojrzałych pomidorów (np. rzymskich)
  • garść świeżych listków bazylii
  • kilka czarnych oliwek
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Mozzarellę osącz z zalewy, porwij na kawałki lub pokrój w plasterki. Opłucz i osusz pomidory. Przekrój je na połówki. Jeśli używasz większych pomidorów gruntowych, również pokrój je w plasterki. Osącz z zalewy oliwki, posiekaj w krążki. 

Przygotowane składniki sałatki umieść w misce lub na talerzykach. Oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwą i odrobiną octu balsamicznego (najlepiej z Modeny). Posyp opłukanymi i osuszonymi listkami świeżej bazylii.

Reklama


Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje