Sałatka caprese
Dla miłośników włoskiej kuchni!

Składniki
- 2 kulki mozzarelli di bufala (z mleka bawolego)
- 300 g dojrzałych pomidorów (np. rzymskich)
- garść świeżych listków bazylii
- kilka czarnych oliwek
- 4-5 łyżek oliwy
- sól, pieprz, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
Mozzarellę osącz z zalewy, porwij na kawałki lub pokrój w plasterki. Opłucz i osusz pomidory. Przekrój je na połówki. Jeśli używasz większych pomidorów gruntowych, również pokrój je w plasterki. Osącz z zalewy oliwki, posiekaj w krążki. Przygotowane składniki sałatki umieść w misce lub na talerzykach. Oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwą i odrobiną octu balsamicznego (najlepiej z Modeny). Posyp opłukanymi i osuszonymi listkami świeżej bazylii.