Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

Całkiem nowy przepis!

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 bagietka
  • 1 sałata lodowa
  • 40 g żółtego sera
  • 100 g pestek dyni np. Bakalland
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Reklama

1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu.

2. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje