Sałatka cukiniowa
Lekka, a bardzo sycąca

Składniki
- 2 średnie cukinie
- 20 dag sera feta
- 5–6 łyżek oliwy
- 2 obrane ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- po kilka gałązek bazylii, mięty i natki
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cukinie oczyść, odetnij końce, opłucz. Potem wytrzyj do sucha i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Posól je lekko z obu stron. Odłóż na 5 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Plasterki cukinii posmaruj odrobiną czosnkowej oliwy. Usmaż je na rumiano na patelni grillowej albo na rozgrzanym ruszcie (zajmie to ok. 10 minut). Przestudź. Fetę pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz, osusz, listki oraz igiełki oderwij od gałązek, posiekaj. Posiekane zioła połącz z czosnkową oliwą oraz sokiem cytrynowym. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Plasterki cukinii wymieszaj w salaterce z fetą. Skrop sosem czosnkowym. Lekko przemieszaj. Sałatkę podawaj jako dodatek do szaszłyków z klopsików albo z kawałkiem chrupiącej bagietki.