Sałatka grecka
Banalna w przygotowaniu. Zawsze smakuje dobrze!
Składniki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- pomidory - 2 szt. (najlepiej malinowe)
- pół ogórka zielonego
- pół czerwonej cebuli
- zielone oliwki – 15 szt.
- ser feta pokrojony w kostkę – ok. 200 g
- garść rukoli
- świeżo mielony pieprz
- sól
- sos
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
- kilka kropel cytryny
Sposób przygotowania
Grubo posiekaną sałatę łączymy w misce z pokrojonymi w ósemki pomidorami bez skórki. Dodajemy oliwki, cebulę drobno pokrojoną w piórka, ogórek pokrojony w plasterki, rukolę i ser feta.
Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej misce łączymy i mieszamy wszystkie składniki sosu, polewany nim sałatkę i delikatnie mieszamy łyżką.