Sałatka grecka choriatiki z kwiatami oregano
Jeśli macie w ogródku oregano, czyli lebiodkę pospolitą, to właśnie to aromatyczne ziele kwitnie. Ta kwiaty możemy jeść, dodając je np. do greckiej sałatki choriatiki.
Lebiodka pospolita wykazuje przede wszystkim korzystne działanie dla układu trawiennego człowieka. Wspomaga produkcję soków żołądkowych, niweluje wzdęcia i nadmiar gazów w jelitach, przynosi ukojenie przy bólach żołądkowych, zwalcza zgagę. Zawiera witaminy A, C, E, K, cynk, potas, błonnik oraz olejki i garbniki.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 6 dorodnych pomidorów, 3 ogórki gruntowe, 3 małe czerwone cebule, czerwona paprykę, 300 g sera feta, 12 drylowanych czarnych oliwek, kilka kwiatów oregano, 10 kaparów; do sosu: 1 żółta cytryna, sól, oliwa z oliwek.
Kroimy pomidory w gruba kostkę. Obieramy ogórki. Kroimy je najpierw na pół, a potem w słupki. Drobno kroimy cebulę, podobnie paprykę. Dodajemy oliwki, solimy i mieszamy warzywa.
Ser feta, pokrojony w duża kostkę układamy na wierzchu. Na wierzchu układamy kapary, posypujemy kwiatami oregano i wlać obficie mżawkę oliwy z oliwek. (PAP Life)