Sałatka grecka choriatiki z kwiatami oregano

Jeśli macie w ogródku oregano, czyli lebiodkę pospolitą, to właśnie to aromatyczne ziele kwitnie. Ta kwiaty możemy jeść, dodając je np. do greckiej sałatki choriatiki.

Sałatka grecka
Sałatka grecka123RF/PICSEL

Lebiodka pospolita wykazuje przede wszystkim korzystne działanie dla układu trawiennego człowieka. Wspomaga produkcję soków żołądkowych, niweluje wzdęcia i nadmiar gazów w jelitach, przynosi ukojenie przy bólach żołądkowych, zwalcza zgagę. Zawiera witaminy A, C, E, K, cynk, potas, błonnik oraz olejki i garbniki.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 6 dorodnych pomidorów, 3 ogórki gruntowe, 3 małe czerwone cebule, czerwona paprykę, 300 g sera feta, 12 drylowanych czarnych oliwek, kilka kwiatów oregano, 10 kaparów; do sosu: 1 żółta cytryna, sól, oliwa z oliwek.

Kroimy pomidory w gruba kostkę. Obieramy ogórki. Kroimy je najpierw na pół, a potem w słupki. Drobno kroimy cebulę, podobnie paprykę. Dodajemy oliwki, solimy i mieszamy warzywa.

Ser feta, pokrojony w duża kostkę układamy na wierzchu. Na wierzchu układamy kapary, posypujemy kwiatami oregano i wlać obficie mżawkę oliwy z oliwek. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas