Sałatka gruszkowa do mięs i ryb
Lekka i smaczna.
Składniki:
- 20 dag liści rukoli
- 3 duże gruszki
- sól
- 5 dag sera typu parmezan
- 4-5 łyżek oliwy, cukier
- 1-2 łyżki ciemnego octu winnego
- pieprz
- 3 łyżki pestek słonecznika
Przygotowanie:
1. Liście rukoli przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Listki osusz w specjalnej wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku kuchennym. W razie potrzeby, porwij palcami na mniejsze kawałki.
2. Gruszki wyszoruj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na kawałki. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj rukolę, gruszki oraz parmezan.
3. Oliwę utrzyj razem z octem winnym oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Pestki słonecznika wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumień. Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp pestkami.