Sałatka imprezowa
Warstwowe sałatki robią prawdziwą furorę podczas imprez i spotkań rodzinnych. Mając ten fakt na uwadze, warto przygotować je w większych ilościach. Goście będą zachwyceni i nie odmówią dokładki.

Składniki
- 800 g mielonego mięsa (np. łopatki)
- 200 g startego żółtego sera
- 1 duży kubeczek jogurtu naturalnego
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 3-4 pomidory
- 1-2 świeże ogórki
- 1 czerwona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego (albo przyprawa kebab)
1. Mięso mielone doprawiamy i podsmażamy na oleju. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.2. Pomidory i ogórki kroimy dość drobno, cebulę kroimy w piórka, kapustę szatkujemy.3. Sos: jogurt łączymy w miseczce z trzema łyżkami majonezu, łyżeczką soku z cytryny i dwoma rozdrobnionymi ząbkami czosnku, dodajemy pieprz. Mieszamy.4. Na spodzie większej miski układamy mięso mielone, zalewamy połową sosu, następnie układamy warstwę lekko posolonych pomidorów, cebuli i ogórków, zalewamy pozostałym sosem. Całość posypujemy startym serem, na wierzch wykładamy poszatkowaną kapustę. Przed podaniem chłodzimy sałatkę kilka godzin.