Reklama

Reklama

Sałatka jajeczna z chrzanem

Gdy zdarzy się, że jajko w czasie gotowania pęknie, dodaj do wody 1 łyżkę octu - zapobiegnie wyciekaniu białka.

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dag startego chrzanu (ze słoika)
  • 2–3 łyżki gęstego majonezu
  • sól i pieprz
  • natka oraz szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Jajka włóż do garnka z posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Odłóż do całkowitego wystudzenia, a potem obierz ze skorupki. 

2. Zimne jajka pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny i dodaj do jajek. Dołóż chrzan oraz majonez. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Udekoruj posiekaną natką i źdźbłami szczypiorku.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy