Sałatka jajeczna z chrzanem
Gdy zdarzy się, że jajko w czasie gotowania pęknie, dodaj do wody 1 łyżkę octu - zapobiegnie wyciekaniu białka.

Składniki
- 5 dużych jajek
- 3 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 dag startego chrzanu (ze słoika)
- 2–3 łyżki gęstego majonezu
- sól i pieprz
- natka oraz szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Jajka włóż do garnka z posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Odłóż do całkowitego wystudzenia, a potem obierz ze skorupki. 2. Zimne jajka pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny i dodaj do jajek. Dołóż chrzan oraz majonez. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Udekoruj posiekaną natką i źdźbłami szczypiorku.