Sałatka jajeczna z chrzanem
Gdy zdarzy się, że jajko w czasie gotowania pęknie, dodaj do wody 1 łyżkę octu - zapobiegnie wyciekaniu białka.
Sposób przygotowania
1. Jajka włóż do garnka z posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Odłóż do całkowitego wystudzenia, a potem obierz ze skorupki.
2. Zimne jajka pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny i dodaj do jajek. Dołóż chrzan oraz majonez. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Udekoruj posiekaną natką i źdźbłami szczypiorku.