Sałatka jarzynowa. Sześć najczęściej popełnianych błędów
Sałatka jarzynowa jest obecna podczas Wielkanocy prawie w każdym domu. To za sprawą jej wyjątkowego smaku oraz tradycji podtrzymywanej od pokoleń. Podczas przyrządzania tego dania należy uważać, aby wystrzegać się pewnych pomyłek. Jakie są najczęściej popełniane błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czemu sałatka jarzynowa?
Sałatka jarzynowa jest często wybieranym daniem podczas świąt ze względu na wyśmienity smak. Ponadto może być podawana jako przystawka. Jej podstawowymi składnikami jest groszek, marchewka, seler, ziemniaki czy jajka. Oczywiście co dom to obyczaj, dlatego też sałatka jarzynowa przyrządzana jest na wiele sposobów. W Polsce gości zazwyczaj w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy.
Uważaj na ogórki
Do sałatki jarzynowej można dodać zarówno ogórki konserwowe, jak i kiszone. Ważne jest, aby wcześniej dobrze odsączyć je od zbyt dużej ilości wody. Jeśli tego nie zrobisz, to sałatka będzie zbyt wodnista i przez to niezbyt apetyczna.
Zbyt długie przechowywanie sałatki
Sałatka jarzynowa nie może być spożywana później niż dwa dni po jej przygotowaniu. Dlaczego? Gotowane warzywa pomimo tego, że znajdują się w kwaśnym środowisku i tak mogą ulec fermentacji. Co prawda, ocet zawarty w majonezie czy ogórku konserwowym, spowolni proces rozwoju bakterii gnilnych, ale mu nie zapobiegnie. Pamiętaj, aby sałatkę zawsze chować do lodówki i nie trzymać zbyt długo na wielkanocnym stole.
Dodawanie cebuli
Do sałatki jarzynowej nie powinno dodawać się cebuli z racji jej ostrego zapachu i intensywnego smaku. Warzywo to staje się dominujące, przez co inne składniki przestają być praktycznie wyczuwalne. Ponadto nie wszyscy lubią cebulę, a w szczególności nie przepadają za nią dzieci. Dlatego warto pominąć dodawanie tego składnika do świątecznego dania.
Złe proporcje składników
Na smak sałaki jarzynowej wpływ mają również proporcje składników. Każdego z nich powinno być proporcjonalnie tyle samo. Jak to sprawdzić? Do odmierzenia prawidłowych ilości produktów potrzebna jest szklanka. Z jej pomocą dodasz odpowiednią ilość pokrojonej wcześniej marchwi, jabłek, jajek czy ogórków.
Kiedy dodać majonez?
Dodanie majonezu w nieodpowiednim momencie może skutkować złą konsystencją sałatki. Składniki nie powinny w nim pływać, tylko być delikatnie oblepione. Co najważniejsze, majonez należy dołożyć do dania dopiero przed samym podaniem jej na stół wielkanocny. Wcześniejsze dodanie sosu sprawia, że sałatka jarzynowa traci na smaku oraz przyspiesza jej psucie.
Źle pokrojone składniki
Zbyt drobno pokrojone składniki na sałatkę jarzynową mogą sprawić, że z dania powstanie mało apetyczna papka. Przyjmuje się, że każdy z dodatków ma być pokrojony w kostkę, a ziemniaki ze względu na swoją konsystencję muszą być pokrojone nieco grubiej. To samo dotyczy gotowanych jajek, które w trakcie mieszania sałatki porozpadają się na małe części. Jedynie ogórka możesz posiekać drobniej, ponieważ ma on kwaśny smak i będzie bardziej apetyczny w drobniejszych kawałkach.
Zobacz też: