Sałatka jarzynowa z Podlasia
Tradycyjna, polska sałatka - nigdy się nie nudzi

Składniki
- 4 marchewki
- po 2 pietruszki
- po 2 ziemniaki
- kawałek selera
- 6 jajek
- 6 kiszonych ogórków
- 2 małe cebule
- 1 jabłko
- 1 puszka zielonego groszku
- Na sos:
- 1 słoik majonezu np. Dekoracyjnego Winiary
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Warzywa korzeniowe, obrać, ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Ugotowane jarzyny, jajka, ogórki pokroić w kostkę. Jabłko, cebulę obrać, pokroić na kawałeczki. Groszek osączyć. 2. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Majonez wymieszać z posiekanym czosnkiem, sokiem cytrynowym i śmietaną. Polać sałatkę, wymieszać.