Sałatka jarzynowa z szynką
Obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole. To chyba najpopularniejsza sałatka w polskich domach. Można przygotować ją w wersji klasycznej lub dodać szynkę.
Sposób przygotowania:
1. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera oraz ziemniaka wyszoruj, ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, a potem ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Ogórki osącz z zalewy, posiekaj. Pokrój w kostkę szynkę (lub inną wędlinę, np. pozbawioną osłonek kiełbasę). Groszek odlej na sicie, przepłucz zimną wodą.
3. W misce wymieszaj marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaka, cebulę, jajka, ogórki, szynkę oraz groszek. Sałatkę połącz z 3-4 łyżkami dobrego gęstego majonezu oraz z łyżeczką miodowej musztardy. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.