Sałatka łososiowa
Ta wielokolorowa sałatka to prawdziwa witaminowa bomba na talerzu. A ponieważ jej głównym składnikiem jest filet z łososia, jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo sycąca.
1. Na patelni rozgrzewamy tłuszczy, smażymy filet łososia w całości, z obu stron. Gdy będzie już miękki, dzielimy go na patelni przy pomocy drewnianej szpatułki na niewielkie kawałeczki. Chwilę je smażymy. Gotową rybę zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do przestudzenia.
2. Jajka gotujemy na twardo, gotowe studzimy, obieramy i kroimy dość drobno.
3. Sałaty z miski starannie opłukujemy na sicie, umieszczamy w większej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórka (pokrojonego w półplasterki lub ćwiartki) i rzodkiewki (również pokrojone w półplasterki lub w ćwiartki) oraz jajka i łososia w kawałkach. Całość podlewamy trzema lub czterema łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy, mieszamy. Chłodzimy przed podaniem, dekorujemy rzeżuchą (lub inną zieleniną).