Sałatka łososiowa
Ta wielokolorowa sałatka to prawdziwa witaminowa bomba na talerzu. A ponieważ jej głównym składnikiem jest filet z łososia, jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo sycąca.

Składniki
- 500 g filetu z łososia
- 2 jajka
- 7-8 rzodkiewek
- 140 g miksu sałat (np. endywia i cykoria)
- garść rzeżuchy
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- sól, pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
1. Na patelni rozgrzewamy tłuszczy, smażymy filet łososia w całości, z obu stron. Gdy będzie już miękki, dzielimy go na patelni przy pomocy drewnianej szpatułki na niewielkie kawałeczki. Chwilę je smażymy. Gotową rybę zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do przestudzenia.2. Jajka gotujemy na twardo, gotowe studzimy, obieramy i kroimy dość drobno.3. Sałaty z miski starannie opłukujemy na sicie, umieszczamy w większej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórka (pokrojonego w półplasterki lub ćwiartki) i rzodkiewki (również pokrojone w półplasterki lub w ćwiartki) oraz jajka i łososia w kawałkach. Całość podlewamy trzema lub czterema łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy, mieszamy. Chłodzimy przed podaniem, dekorujemy rzeżuchą (lub inną zieleniną).