Reklama

Reklama

Sałatka łososiowa

Ta wielokolorowa sałatka to prawdziwa witaminowa bomba na talerzu. A ponieważ jej głównym składnikiem jest filet z łososia, jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo sycąca.

Składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 jajka
  • 7-8 rzodkiewek
  • 140 g miksu sałat (np. endywia i cykoria)
  • garść rzeżuchy
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

1. Na patelni rozgrzewamy tłuszczy, smażymy filet łososia w całości, z obu stron. Gdy będzie już miękki, dzielimy go na patelni przy pomocy drewnianej szpatułki na niewielkie kawałeczki. Chwilę je smażymy. Gotową rybę zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do przestudzenia.

2. Jajka gotujemy na twardo, gotowe studzimy, obieramy i kroimy dość drobno.

3. Sałaty z miski starannie opłukujemy na sicie, umieszczamy w większej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórka (pokrojonego w półplasterki lub ćwiartki) i rzodkiewki (również pokrojone w półplasterki lub w ćwiartki) oraz jajka i łososia w kawałkach. Całość podlewamy trzema lub czterema łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy, mieszamy. Chłodzimy przed podaniem, dekorujemy rzeżuchą (lub inną zieleniną).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje