Sałatka makaronowa
Taką sałatkę możesz przygotować również z dodatkiem ulubionej wędliny czy kiełbaski

Składniki
- 20 dag makaronu świderki
- 1 duży brokuł
- 2 duże kulki mozzarelli
- 2 duże pęczki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 4–5 łyżek pestek słonecznika
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 2-3 łyżki grubo startego parmezanu
- 6–7 łyżek oliwy
- sól, pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
Zagotuj posoloną wodę na makaron. Wrzuć świderki. Gotuj je 8-10 minut. Potem makaron odcedź. Przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je 5-7 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Dobrze osącz. Mozzarellę pokrój na kawałeczki. Bazylię umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki i wrzuć je do malaksera. Dodaj obrane ząbki czosnku, słonecznik i drobno starty parmezan. Zmiksuj, dolewając porcjami oliwę. Sos pesto przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron, brokuł i mozzarellę wymieszaj z sosem. Posyp grubo startym parmezanem, udekoruj resztą bazylii.