Sałatka makaronowa

Taką sałatkę możesz przygotować również z dodatkiem ulubionej wędliny czy kiełbaski

Czas przyrządzenia: około 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 20 dag makaronu świderki
  • 1 duży brokuł
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2 duże pęczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 łyżek pestek słonecznika
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu
  • 2-3 łyżki grubo startego parmezanu
  • 6–7 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zagotuj posoloną wodę na makaron. Wrzuć świderki.  Gotuj je 8-10 minut. Potem makaron odcedź. Przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je 5-7 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Dobrze osącz. Mozzarellę pokrój na kawałeczki. Bazylię umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki i wrzuć je do malaksera. Dodaj obrane ząbki czosnku, słonecznik i drobno starty parmezan. Zmiksuj, dolewając porcjami oliwę. Sos pesto przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron, brokuł i mozzarellę wymieszaj z sosem. Posyp grubo startym parmezanem, udekoruj resztą bazylii.   

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje