Sałatka makaronowa
Smakuje wyśmienicie!

Składniki
- 4 porcje ulubionego makaronu, np. muszelek, kolanek albo świderków,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 10-12 pomidorów koktajlowych lub 4 nieduże pomidory,
- 1 zielona papryka,
- 20 dag wędzonki (może być wędzony kurczak, indyk lub wędzona szynka)
Składniki
na sos
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka majonezu,sól, pieprz.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu - najlepiej al dente. Przelać zimną wodą, odcedzić, odstawić. Rzodkiewki umyć, odkroić końcówki, następnie pokroić w plasterki. Pomidorki opłukać i przekroić na połówki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Wędlinę pociąć w paski. Połączyć składniki sałatki, wymieszać. Przygotować sos jogurtowy, kilka minut schłodzić, podawać osobno.