Reklama

Reklama

Sałatka makaronowa z bazylią i brokułami

Sałatka makaronowa sprawdzi się doskonale jako przekąska, kolacja lub danie podawane w czasie grilla czy imprezy. Sałatka makaronowa z brokułem i bazylią zaspokoi każdy głód!

Czas przyrządzenia: około 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 20 dag makaronu świderki
  • 1 duży brokuł
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2 duże pęczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 łyżek pestek słonecznika
  • 4 łyżek startego parmezanu
  • 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Sałatka makaronowa - przygotowanie

1. Zagotuj posoloną wodę na makaron. Wrzuć świderki.  Gotuj je 8-10 minut. Potem makaron odcedź. Przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 

2. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Gotuj je 5-7 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Dobrze osącz.

3. Mozzarellę pokrój na kawałeczki. 

4. Bazylię umyj, osusz, dobrze posiekaj. Przez praskę przeciśnij czosnek i dodaj razem z bazylią do sałatki. Wsyp także słonecznik i drobno starty parmezan. Całość wymieszaj z majonezem.

Wypróbuj inne przepisy na sałatki:

Reklama

Sałatka ziemniaczana z sosem chrzanowym

Sos winegret z miodem

Sałatka z makaronem

Zobacz również:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Sałatka makaronowa | brokuły | mozzarella | przekąski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy