Sałatka marchewkowa z nutą owocową
Przepis na pyszną sałatkę dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.
Składniki
- 400 g marchewki
- 1 pomarańcza z ekologicznej uprawy
- 1 pomarańcza
- 50 g rodzynek
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- ½ łyżki miodu
Czas przygotowania: 20 minut.
Razem około 545 kcal, 7 g białka, 21 g tłuszczu, 79 g węglowodanów
Przygotowanie
1. Marchewki myjemy, obieramy i drobno ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Pomarańczę z uprawy ekologicznej myjemy gorącą wodą i ścieramy około ½ łyżeczki skórki. Obie pomarańcze obieramy aż do miąższu, kroimy na ćwiartki, usuwamy białą skórkę. Miąższ kroimy na małe kawałki i razem z rodzynkami dodajemy do startej marchewki.
3. Z soku pomarańczowego, oleju, soli i miodu przygotowujemy dressing i dokładnie łączymy go z sałatką marchewkową. Przed podaniem sałatka powinna się nieco przegryźć.
Przepis pochodzi z książki Dziecięce menu dla całej rodziny