Reklama

Reklama

Sałatka marchewkowa z nutą owocową

Przepis na pyszną sałatkę dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.

Składniki


  • 400 g marchewki
  • 1 pomarańcza z ekologicznej uprawy
  • 1 pomarańcza
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • ½ łyżki miodu

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut.

Razem około 545 kcal, 7 g białka, 21 g tłuszczu, 79 g węglowodanów

Przygotowanie


1. Marchewki myjemy, obieramy i drobno ścieramy na tarce jarzynowej.

2. Pomarańczę z uprawy ekologicznej myjemy gorącą wodą i ścieramy około ½ łyżeczki skórki. Obie pomarańcze obieramy aż do miąższu, kroimy na ćwiartki, usuwamy białą skórkę. Miąższ kroimy na małe kawałki i razem z rodzynkami dodajemy do startej marchewki.

3. Z soku pomarańczowego, oleju, soli i miodu przygotowujemy dressing i dokładnie łączymy go z sałatką marchewkową. Przed podaniem sałatka powinna się nieco przegryźć.

Przepis pochodzi z książki Dziecięce menu dla całej rodziny


Dowiedz się więcej na temat: sałatka z marchewki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje