Reklama

Reklama

Sałatka meksykańska

Smaczna i pożywna sałatka dla urozmaicenia codziennego menu.

Składniki

  • 2 kukurydze z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża szalotka
  • 3 przeprasowane ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki poćwiartowanych pomidorów koktajlowych
  • 3/4 szklanki świeżej, mielonej bazylii
  • 1/2 szklanki sera feta lub koziego

Składniki - sos

  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj szalotkę. Smaż ją na średnim ogniu, od 3 do 4 minut, aż będzie miękka. Dodaj kukurydzę i zwiększ ogień do średniej wielkości. Podsmaż przez około 2-3 minuty, dodaj czosnek i zamieszaj całość. Smaż przez dodatkowe 2 minuty

Reklama

Aby przygotować dressing, wymieszaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz

Połącz mieszankę kukurydzy, pomidorki i bazylię razem z dressingiem w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka. Dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć pokruszony ser kozi i podawaj w temperaturze pokojowej.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje