Sałatka meksykańska
Smaczna i pożywna sałatka dla urozmaicenia codziennego menu.
Składniki
- 2 kukurydze z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża szalotka
- 3 przeprasowane ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki poćwiartowanych pomidorów koktajlowych
- 3/4 szklanki świeżej, mielonej bazylii
- 1/2 szklanki sera feta lub koziego
- sos
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżki musztardy
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj szalotkę. Smaż ją na średnim ogniu, od 3 do 4 minut, aż będzie miękka. Dodaj kukurydzę i zwiększ ogień do średniej wielkości. Podsmaż przez około 2-3 minuty, dodaj czosnek i zamieszaj całość. Smaż przez dodatkowe 2 minuty
Aby przygotować dressing, wymieszaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz
Połącz mieszankę kukurydzy, pomidorki i bazylię razem z dressingiem w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka. Dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć pokruszony ser kozi i podawaj w temperaturze pokojowej.