Sałatka na drugie śniadanie
Wartościowe danie na dobry początek dnia? Proponujemy sałatkę na bazie pomidorów i fety. Wyjątkowo prostą i szybką w przygotowaniu.

Składniki
- 6 pomidorów (lub op. pomidorków koktajlowych)
- 1 kostka sera feta
- 1 słoiczek czarnych oliwek
- 2 czerwone cebulki (lub 1 większa)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- ocet spirytusowy
- sól, pieprz, cukier
4
1. Ser kroimy w kostkę, cebulki w piórka, pomidory dzielimy na cząstki (koktajlowe kroimy na pół), oliwki osączamy z zalewy i kroimy w plasterki (można pozostawić całe).2. Sos: Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy trzy łyżki oliwy z jedną łyżeczką octu, dodajemy rozdrobniony czosnek i po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Mieszamy. 3. Układamy na talerzach pomidory, oliwki, fetę oraz cebulę, skrapiamy przygotowany sosem, gotową sałatkę warto schłodzić.