Reklama

Reklama

Sałatka na drugie śniadanie

Wartościowe danie na dobry początek dnia? Proponujemy sałatkę na bazie pomidorów i fety. Wyjątkowo prostą i szybką w przygotowaniu.

Czas przyrządzenia: 15 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 6 pomidorów (lub op. pomidorków koktajlowych)
  • 1 kostka sera feta
  • 1 słoiczek czarnych oliwek
  • 2 czerwone cebulki (lub 1 większa)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet spirytusowy
  • sól, pieprz, cukier

1. Ser kroimy w kostkę, cebulki w piórka, pomidory dzielimy na cząstki (koktajlowe kroimy na pół), oliwki osączamy z zalewy i kroimy w plasterki (można pozostawić całe).

2. Sos: Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy trzy łyżki oliwy z jedną łyżeczką octu, dodajemy rozdrobniony czosnek i po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Mieszamy. 

3. Układamy na talerzach pomidory, oliwki, fetę oraz cebulę, skrapiamy przygotowany sosem, gotową sałatkę warto schłodzić.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje