Sałatka ogrodnika
Idealna na garden party!
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, potnij w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszaj. Ogórek, pomidory, papryki i dymki umyj, osusz. Szpinak i jarmuż opłucz, osącz. Czosnek obierz.
2. Rozgrzej 1 łyżkę masła i olej. Włóż kurczaka, dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smaż, aż mięso się zrumieni. Zdejmij. Papryki potnij w krótkie paski. Wrzuć na tę samą patelnię, krótko podduś.
3. Resztę masła rozgrzej, włóż szpinak, jarmuż i drugi posiekany ząbek czosnku, dopraw solą. Duś, aż lekko zmiękną. Ogórek i dymki potnij w plasterki, pomidory na cząstki. Ułóż na duszonej jarzynce, dołóż kurczaka, paprykę, ser i bazylię.