Sałatka ogrodnika
Idealna na garden party!

Składniki
- 3 małe pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 długi ogórek
- 2 pomidory
- po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
- po 10 dag szpinaku i jarmużu
- 2 wąskie cebulki dymki
- 10 dag sera korycińskiego lub innego dojrzewającego pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- sól
- mielony czarny pieprz
- bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, potnij w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszaj. Ogórek, pomidory, papryki i dymki umyj, osusz. Szpinak i jarmuż opłucz, osącz. Czosnek obierz. 2. Rozgrzej 1 łyżkę masła i olej. Włóż kurczaka, dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smaż, aż mięso się zrumieni. Zdejmij. Papryki potnij w krótkie paski. Wrzuć na tę samą patelnię, krótko podduś. 3. Resztę masła rozgrzej, włóż szpinak, jarmuż i drugi posiekany ząbek czosnku, dopraw solą. Duś, aż lekko zmiękną. Ogórek i dymki potnij w plasterki, pomidory na cząstki. Ułóż na duszonej jarzynce, dołóż kurczaka, paprykę, ser i bazylię.