Reklama

​Sałatka rzymska

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 2-4 porcji.

Składniki

  • 4-8 plastrów szynki parmeńskiej
  • pęczek szparagów
  • opakowanie zielonego groszku
  • główka sałaty rzymskiej
  • 70 g parmezanu w płatkach
  • 50 ml migdałów

Składniki na sos

  • 100 ml oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka musztardy dijon
  • łyżka miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki octu winnego sherry
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Włóż szynkę parmeńską do naczynia do casserole i piecz w 200 st. C przez 10 minut.

Przygotuj sos. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor. W misce zmieszaj musztardę, miód, ocet jabłkowy i sherry, dodaj cebulę, sól i pieprz. Wlej olej, cały czas mieszając.

Ugotuj szparagi i upraż migdały. Pokrój groszek i szparagi na małe kawałki.

Potargaj listki sałaty i ułóż na półmisku. Dodaj szparagi i groszek.

Posyp parmezanem i skrop sosem. Na wierzchu ułóż plastry szynki.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Reklama


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy