Składniki na 6 porcji: - 800 g liści szpinaku, - sól, - 5 łyżek sezamu, - 2 łyżki jasnej pasty Miso, - 2 łyżki sosu sojowego, - 3 łyżeczki cukru, - 2-3 łyżki mirinu, - 1 mała cebula, - 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Umyte liście szpinaku zanurzyć w osolonym wrzątku na 2-3 minuty, odcedzić, ostudzić. Ziarno sezamu uprażyć na patelni, odłożyć dwie łyżki, resztę zmielić. Zmielony sezam wymieszać z pastą miso, sosem sojowym, cukrem i przyprawą mirin. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, wmieszać do sosu. Szpinak rozdzielić na talerzyki, polać sosem, posypać pozostałym sezamem. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 410 kJ/98 kcal