Sałatka szopska
Smak Bułgarii.
- 40 dag czerwonej papryki,
- 20 dag pomidorów,
- 1 średnia cebula,
- 2 małe strąki ostrej papryki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ocet winny,
- łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
1. Paprykę opłucz, osusz, włóż do piekarnika 200 st C na około 20 minut. Opieczoną wyjmij, przestudź, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ papryki pokrój w talarki około 0,5cm szerokości. Cebulę pokrój w talarki, a sparzone i obrane ze skórki pomidory na 8 cząstek. Wymieszaj przygotowane składniki.
2. Drobne papryczki rozetnij, oczyść z nasionek. Strączki posiekaj, dodaj do sałatki. Całość polej oliwą i skrop octem. Posól, posyp natką. Podawaj jako dodatek do tłustych dań mięsnych lub jako przekąskę z dodatkiem białego pieczywa. Czas przygotowania: 30 minut, 1 porcja: 78 kcal