Sałatka szpinakowa
Doskonała z sosem czosnkowym.

Składniki:
- 10 dag pieczarek, - 20 dag liści szpinaku, - 1 czerwona cebula, - kilka wiórek parmezanu, - 5 dag orzechów włoskich, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponieważ do sałatki są użyte nie przetworzone pieczarki, należy kupić je bardzo świeże i ładne. Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, olej i doprawić pieprzem. Szpinak wymieszać z pieczarkami i cebulą, przełożyć do salaterki, posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami parmezanu. Sałatkę podawać z sosem czosnkowym. Czas przygotowania 20 min. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 1,5 zł.