Sałatka szpinakowa
Doskonała z sosem czosnkowym.
- 10 dag pieczarek,
- 20 dag liści szpinaku,
- 1 czerwona cebula,
- kilka wiórek parmezanu,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponieważ do sałatki są użyte nie przetworzone pieczarki, należy kupić je bardzo świeże i ładne. Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, olej i doprawić pieprzem. Szpinak wymieszać z pieczarkami i cebulą, przełożyć do salaterki, posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami parmezanu. Sałatkę podawać z sosem czosnkowym. Czas przygotowania 20 min. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 1,5 zł.