Sałatka warstwowa
Z uwagi na dodatek mielonego mięsa jest tak sycąca, że potrafi nawet zastąpić danie obiadowe. Doskonała jako przekąska imprezowa.
1. Mięso mielone doprawiamy i podsmażamy na oleju. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
2. Pomidory i ogórki kroimy dość drobno, cebulę kroimy w piórka, kapustę szatkujemy.
3. Sos: jogurt łączymy w miseczce z trzema łyżkami majonezu, łyżeczką soku z cytryny i dwoma rozdrobnionymi ząbkami czosnku, dodajemy pieprz. Mieszamy.
4. Na spodzie większej miski układamy mięso mielone, zalewamy połową sosu, następnie układamy warstwę lekko posolonych pomidorów, cebuli i ogórków, zalewamy pozostałym sosem. Całość posypujemy startym serem, na wierzch wykładamy poszatkowaną kapustę. Przed podaniem chłodzimy sałatkę kilka godzin.