Sałatka wiosenna
Starszakowi możesz zaproponować taką oto sałatkę. Warto wiedzieć, że jajka przepiórcze są zdrowsze od kurzych - mają bowiem większą zawartość składników odżywczych.

Składniki na 4 porcje:
- 8 jajek przepiórczych (mogą być 4 kurze, jeżeli ktoś woli)
- mieszanka sałat
- 1/2 ogórka wężowego
- kilka gałązek kopru
- 1 mała marchewka
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
1 Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Marchewkę i ogórka pokroić obieraczką do warzyw w cieniutkie paski.
2. Zrobić sos: rozetrzeć musztardę z sokiem z cytryny, wlać powoli olej, ciągle mieszając, na koniec doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć składniki sałatki. Polać obficie sosem.