Reklama

Reklama

Sałatka wiosenna z indykiem i kukurydzą

Sycące sałatki z mięsem - przygotujesz je błyskawicznie, gdy tylko zrobisz się głodna. Boisz się, że skoro nasze sałatki są sycące, to... można po nich przytyć? Wręcz odwrotnie! Polane są bowiem sosami, które przyspieszają przemianę materii.

Składniki

  • 40 dag fileta z piersi indyka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 6–8 małych pomidorków
  • 1 ogórek sałatkowy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do drobiu z dodatkiem curry
  • LEKKI SOS PRZYSPIESZAJĄCY METABOLIZM:
  • 1 cytryna
  • 3–4 łyżki oliwy
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
  • sól
  • pieprz
  • odrobina miodu
  • DO DEKORACJI: listki natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Filet z piersi indyka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Na patelni rozgrzej olej. Włóż filet. Smaż go 12-15 minut. Co jakiś czas obracaj, by mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron. Potem zdejmij z patelni i odłóż do wystudzenia. 

2. Sałatę opłucz, listki osusz i porwij na kawałki. Pomidory i ogórek umyj, wytrzyj do sucha. Pomidorki pokrój na połówki, a ogórek - w półplasterki. Kukurydzę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Warzywa wymieszaj w dużej salaterce. Mięso pokrój w plasterki. 

3. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, przekrój. Wyciśnij z niej sok, odrzucając pestki i kawałeczki miąższu. Imbir obierz, drobniutko zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty. 

4. Sok z cytryny utrzyj z solą, pieprzem i odrobiną miodu. Porcjami domieszaj oliwę. Dołóż imbir. Ubij trzepaczką gęsty sos. Tuż przed podaniem warzywa w salaterce polej sosem, przemieszaj. Na wierzchu sałatki połóż plasterki indyka. Udekoruj natką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje