Sałatka włoska
Jesienna propozycja.

Składniki:
- 1 bakłażan, - 2 małe cukinie,- czerwona i żółta papryka, - 3 łyżki czarnych oliwek, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 6 łyżek oliwy, - 20 listków bazylii, - sól, pieprz, - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
Przygotowanie:
Paprykę włóż do gorącego piekarnika 200 st. C opiekaj 20 minut. Pokrój w grubsze plastry cukinię i bakłażan, oprósz solą. Ułóż na ruszcie w piekarniku 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Paprykę wyjmij, ostudź, zdejmij skórkę, strąki pokrój na mniejsze kawałki. Opieczone warzywa (cukinie, bakłażany i paprykę) układaj na przemian ba dużym półmisku formując rozetkę (kwiatek). Pomiędzy nie powytykaj listki bazylii i osączone z zalewy pomidory. Sałatkę obficie skrop octem. Polej oliwą i 3-4 łyżkami zalewy z pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. Posyp oliwkami. Dobrze ochłodź przed podaniem.