Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem: Prosty i szybki przepis
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa mają niezwykłą moc. Ich właściwości prozdrowotne są doceniane na całym świecie. Minerały oraz witaminy w nich zawarte pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem jest tego potwierdzeniem. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na to danie.
Właściwości odżywcze sałatki
Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem to prawdziwa bomba witaminowa, zawierająca wiele wartości odżywczych. Dlaczego warto ją jeść? Awokado to egzotyczny owoc, który ma w sobie witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek. Ponadto owoc jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i serca.
Ogórek i pomidor natomiast zawierają antyoksydanty, które bronią organizm przed wirusami i bakteriami, a także spowalniają rekcje utleniania w organizmie. Dodatkowo w warzywach tych znajduje się witamina A, która wzmacnia układ odpornościowy i poprawia wzrok. W tym miejscu trzeba też wspomnieć o witaminie C: reguluje ona stężenie glukozy we krwi i pomaga w szybszym gojeniu się ran.
Potrzebne składniki
Do zrobienia sałatki z awokado, ogórkiem i pomidorem będziesz potrzebować kilku składników:
- 1 awokado,
- 2 duże pomidory,
- 2 ogórki gruntowe lub pół sałatkowego,
- pół czerwonej papryki,
- pół opakowania sera feta,
- pół czerwonej cebuli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu balsamicznego albo winnego,
- świeże lub suszone oregano,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Polecamy: Jak zrobić roladki z cukinii z ricottą?
Sposób przygotowania
Sałatka z awokado, ogórkiem i pomidorem jest szybka oraz prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w kilka minut, a twoi goście i domownicy z pewnością docenią jej wyjątkowy smak. Możesz ją podawać na kilka sposobów: z rybą, filetem z kurczaka, a nawet owocami morza!
- Pokrój pomidory, paprykę, awokado i ogórki w kostkę i wymieszaj w głębokiej misce razem z pokruszoną fetą.
- Posiekaj w drobną kostkę czerwoną cebulę i posyp wierzch dania.
- Następnie polej całość oliwą i octem, dopraw solą i oregano, a także pieprzem. Sałatkę podawaj z pieczywem lub grzankami. Smacznego!
Zobacz też: