Reklama

Reklama

Sałatka z batatami i mango

Bardzo egzotyczna!

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 rzymskie sałaty
  • 5 średnich słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • 1 duży pęczek dymek
  • 1 średnie mango
  • 4 łyżki oleju
  • po 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany, majonezu i jogurtu
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Bataty obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź je, osącz, odłóż na bok. Filety opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Smaż 10-12 minut na rozgrzanym oleju. Pieczarki osącz z zalewy. 

2. Rzymskie sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Przestudzone bataty oraz usmażone filety pokrój w kosteczkę. Mango rozetnij, wytnij pestkę, miąższ potnij na kawałeczki. Dymki dokładnie oczyść, posiekaj. 

3. Przygotowane składniki ułóż warstwami na półmisku. Wymieszaj śmietanę, majonez oraz jogurt. Sos przypraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Polej sałatkę. Przed podaniem przemieszaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje