Sałatka z batatami i mango
Bardzo egzotyczna!

Składniki
- 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
- 2 rzymskie sałaty
- 5 średnich słodkich ziemniaków (batatów)
- 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
- 1 duży pęczek dymek
- 1 średnie mango
- 4 łyżki oleju
- po 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany, majonezu i jogurtu
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- sól, pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Bataty obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź je, osącz, odłóż na bok. Filety opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Smaż 10-12 minut na rozgrzanym oleju. Pieczarki osącz z zalewy. 2. Rzymskie sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Przestudzone bataty oraz usmażone filety pokrój w kosteczkę. Mango rozetnij, wytnij pestkę, miąższ potnij na kawałeczki. Dymki dokładnie oczyść, posiekaj. 3. Przygotowane składniki ułóż warstwami na półmisku. Wymieszaj śmietanę, majonez oraz jogurt. Sos przypraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Polej sałatkę. Przed podaniem przemieszaj.