Sałatka z batatami i mango
Bardzo egzotyczna!
Sposób przygotowania
1. Bataty obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź je, osącz, odłóż na bok. Filety opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Smaż 10-12 minut na rozgrzanym oleju. Pieczarki osącz z zalewy.
2. Rzymskie sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Przestudzone bataty oraz usmażone filety pokrój w kosteczkę. Mango rozetnij, wytnij pestkę, miąższ potnij na kawałeczki. Dymki dokładnie oczyść, posiekaj.
3. Przygotowane składniki ułóż warstwami na półmisku. Wymieszaj śmietanę, majonez oraz jogurt. Sos przypraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Polej sałatkę. Przed podaniem przemieszaj.