Sałatka z buraczkami
Doskonała na przystawkę.
Składniki:
- 2 awokado
- 2 buraki
- 40 dag szynki (w kawałku)
- 30 dag jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Ugotuj albo upiecz buraki. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Awokado obierz, wyjmij pestkę, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Koperek umyj i posiekaj (kilka gałązek pozostaw). Szynkę pokój w kostkę.
2. Do salaterki wsyp buraki, awokado i szynkę. Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, szczyptą cukru i polej sałatkę, udekoruj koperkiem. Wstaw naczynie do lodówki na godzinę.